[...] co 2 tygodnie. Pierwszy tydzień: „maksowanie” (rampa 2-3 powtórzenia w serii), drugi tydzień ciężkie wiosłowanie (np. pendlay), trzeci tydzień: próba dołożenia ciężaru. O ile w MC podchodziłem np. do 300 kg, to w wiośle typu pendlay do 200 kg. Czyli w moim przypadku lekki trening to wiosłowanie z ciężarem ~66% martwego ciągu. Cailer Woolam [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
[...] jest łatwe i przyjemne? By spalić 1 kg tłuszczów, w rzeczywistości potrzeba od 20 do 45 h pracy (przy tętnie 74-79% maksymalnego), w zależności o jakich tłuszczach mówimy, ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. Realne przykłady dają [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
[...] jest bardziej szkodliwa dla zdrowia, w porównaniu do masła. Referencje: Beata Paszczyk „SKŁAD KWASóW TŁUSZCZOWYCH W MASŁACH I TŁUSZCZACH MIESZANYCH”http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%204/Bromatologia%204_2016%20s%20756-763.pdf Laura Pimpin,1 Jason H. Y. Wu,2 Hila Haskelberg,2 Liana Del Gobbo,1,3 and Dariush Mozaffarian „Is Butter [...]
[...] do prowadzenia samego treningu). „HIIT powoduje wpływ na metabolizm”. I tak i nie. Zależy, jaki protokół treningu wybierzesz, jaki masz wiek, wagę, doświadczenie treningowe, ile mięśni, jak pracuje tarczyca, trzustka, wątroba czy serce. Ogólnie, moim zdaniem wpływ początkowo jest widoczny, a później nie ma już takiego znaczenia. Identyczne [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] takie podejście, może spowolnić pełną adaptację organizmu do diety ketogenicznej, to jednak w moim odczuciu, zachowanie pełnej sprawności mięśni, jest tutaj priorytetem. O ile na diecie, która nie wyklucza wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, zapewnienie właściwego poziomu spożycia białka, przy choć niewielkim wysiłku i wiedzy, nie [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Temat, który nieustannie pojawia się w Internecie, jest związany z porównywaniem dyscyplin takich jak podnoszenie ciężarów, trójbój siłowy oraz kulturystyka. Często powtarzam młodym ludziom, iż nie warto angażować się w tego rodzaju sport, z myślą o zawodowstwie. Osoby, które mogą zarabiać w ten sposób pieniądze, należą do wąskiego, elitarnego [...]
[...] zapaśnicza skaczesz na skrzynię przez 30 sekund szybko i 30 sekund wolno skaczesz na skakance przez 3 minuty wolno i 1 minutę szybko 5 minut sprawli/burpees na czas – licz, ile powtórzeń robisz w każdej minucie 5 minut skoki na skrzynię lub przez skrzynię (licz, ile powtórzeń robisz w każdej minucie) 5 minut bieg bokserski i pompki spidermana – [...]
[...] Ahtiainen JP2, Häkkinen K2. “The Effects of Intensive Weight Reduction on Body Composition and Serum Hormones in Female Fitness Competitors.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28119632 Fatih Kaya, Dilek Nar2, Mustafa Said Erzeybek “Effect of Spinning Cycling Training on Body Composition in Women” https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1174469.pdf
[...] kariery nie jest nawet swoim cieniem – patrz Dave Palumbo, Ronnie Coleman, Dorian Yates. Jednak wyjątkowo nieuczciwe jest krytykowanie tych zawodników bez uwzględnienia, ile mieli kontuzji i przez co musieli przejść (szczególnie rekordzista pod względem operacji chirurgicznych Coleman). Yates miał bez liku kontuzji i m.in. przez to musiał się [...]
Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]
[...] g węglowodanów na minutę, 0.068±0.014 g tłuszczów na minutę. Co to znaczy? To, iż mężczyźni zużywali na godzinę 4.44 g węglowodanów oraz 4.08 g tłuszczów. Czyli ile to energii? Ok. 54.5 kcal na godzinę. Czyli tłuszcze są użytkowane całą dobę, z tym, że w niewielkiej ilości. Teoretycznie, gdyby organizm nie posiadał mechanizmów [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]
[...] body weight, and composition: a review of the evidence from controlled clinical trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23858091 https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/53088/files/chemia_zywnosci_cwiczenie_3.pdf Aleksander Osten-Sacken “Ile powinno być białka w mleku?” [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]